Wat mag er niet ontbreken aan je vakantie?
Vind het campingdorp op maat van uw vakantiebehoeften, met familie, koppels of vrienden.
Adriatische kust
Argentario
Caldonazzomeer
Campiglia Marittima
Caorle
Cavallino Treporti
Chianti
Cilento
Cinque Terre
Dolomieten
Etruskische Kust
Ferrarese kust
Gardameer
Gargano
Iseomeer
Isola d'Elba
Jesolo
Kunststeden in Toscane
Lago di Dobbiaco
Lago Maggiore
Ligurische kust
Maremma
Meren van Trentino
Pietra Ligure
Riviera del Conero
Salento
Schiereiland van Sorrento
Sottomarina
Trasimenomeer
Zuid-tirol
Reistips
Van ijzige Alpentoppen en het Gardameer in het Noorden tot de borrelende Etna op Sicilië en van de glooiende Chianti-heuvels tot aan de spectaculaire stranden in Apulië: eigenlijk ongelooflijk dat al deze pracht in één land te vinden is. Tel hier de talloze historische en culturele bezienswaardigheden bij op en je begrijpt waarom Italië al eeuwenlang een populaire vakantiebestemming is.
Het toerisme is voor het Belpaese een belangrijke inkomstenbron. Door het hele land vind je vele soorten accommodaties, van luxe vakantieparken met zwemparadijs tot aan eenvoudige campings waar je je tentje tussen de olijfbomen kunt opslaan. Elke regio (Italië telt er 20) heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden. Welke bestemming je ook kiest, je bent zeker van een afwisselende vakantie in het teken van ontspanning en cultuur. In het Noorden liggen prachtige bergmeren als het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer. Ook de Adriatische kust is een populaire vakantiebestemming. Langs de kust liggen gezellige badplaatsen als Lignano Sabbiadoro in de regio Friuli, Jesolo en Bibbione in de Veneto, Rimini en Riccione in Emilia Romagna. Aan de andere van de laars liggen de Bloemenrivièra en de Cinque Terre ingeklemd tussen de zee en de bergen in de regio Ligurië. En dan Toscane, één van de populairste bestemmingen in Italië. Ook Italianen zelf verblijven er vanwege de mooie stranden en de kristalheldere zee in de zomer graag aan de kust, bijvoorbeeld in de plaatsen Castiglione della Pescaia en Cecina. Wie komt voor zon, zee en strand kan ook in Zuid-Italië genieten van de ongerepte kustgebieden. Bijvoorbeeld in Apulië, in de hak van de laars, en op Sardinië liggen adembenemende witte stranden die zelfs in de Caraïben niet zouden misstaan. Italië is niet alleen in de zomer een topbestemming, ook ‘s winters weten vele toeristen de weg te vinden naar de uitstekende skigebieden in de Alpen en de Dolomieten.
Voor de opkomst van het Romeinse Rijk leefden er vele verschillende volkeren in Italië, waaronder Grieken, die delen van de Zuid-Italiaanse kust hadden gekoloniseerd, en Etrusken, die in het gebied tussen Toscane en Lazio woonden. De Romeinen verfijnden en ontwikkelden de kennis van hun rivalen en paste deze toe in hun eigen cultuur. Het Romeinse Rijk had een grote invloed op de westerse en Europese cultuur. Na de val van het Romeinse Rijk profiteerden vele verschillende volken, waaronder Ostrogoten en Longobarden, van het machtsvacuüm in het in verval geraakte Italië. Rome bleef het invloedrijke middelpunt van de Kerk in de zogenaamde Pauselijke Staat. Op Sicilië kwamen de Arabieren aan de macht, die verjaagd werden door de Normandische huurlingen. Deze maakten van de gelegenheid gebruik en stichten er meteen hun eigen koninkrijk. Het Noorden van Italië viel onder het bewind van de Karel de Grote. In de Middeleeuwen kwamen havensteden als Venetië en Genua tot grote bloei. Dankzij de strategische ligging in het Middellandse-Zeegebied groeide Italië uit tot een van de belangrijkste handelscentra van Europa. In de veertiende eeuw was de Italiaanse Renaissance een feit. Deze periode bracht kunstenaars voort die op het gebied van literatuur en beeldende kunst een grote invloed hadden op heel Europa, waaronder Dante Alighieri, Leonardo da Vinci, Botticelli en Michelangelo. In de zestiende eeuw was Italië het strijdtoneel van een lange reeks conflicten waarbij vele partijen betrokken waren, waaronder Frankrijk, het Heilige Roomse Rijk, de Republiek van Venetië en andere Italiaanse stadstaten, en het Ottomaanse Rijk. Het land zou nog tot aan het einde van de negentiende eeuw onder buitenlandse overheersing vallen: pas in 1861 werd de Italiaanse Staat uitgeroepen onder leiding van koning Victor Emanuel II van Savoye.
Als je het hebt over cultureel en natuurlijk erfgoed kun je niet om Italië heen: het is het land met de meeste vermeldingen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Op de lijst vind je de historische bezienswaardigheden van onder meer Rome, Florence, Venetië, Pisa, Napels en Ferrara, maar ook natuurgebieden als de Cinque Terre en de Dolomieten. Waar je ook in Italië verblijft, er is altijd genoeg te zien en te beleven. Van overblijfselen van de Etrusken, Grieken en Romeinen tot aan kunstwerken uit de Barok en de Renaissance: zeker is dat je aan één vakantie niet genoeg hebt!